Verhagen naar IsraŽl voor verdieping relaties

Redactie
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) brengt woensdag en donderdag een bezoek aan Israël om de samenwerking en banden met het land te verstevigen en verdiepen. Zijn bezoek staat deels in het teken van het zestigjarig bestaan van de joodse staat.

Dat wordt deze maand uitgebreid wordt gevierd. Verder zal Verhagen spreken over het vredesproces in het Midden-Oosten, onder andere met de Israëlische ministers Ehud Barak (Defensie) en Tzipi Livni (Buitenlandse Zaken). In Ramallah zal hij daarover praten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, minister Ryad al-Malki (Buitenlandse Zaken) en eventueel met premier Salam Fayyad.

Eind vorig jaar werd het ingezakte overleg tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven ingeblazen door een vredesconferentie in het Amerikaanse Annapolis. Maar sindsdien is er geen zichtbare vooruitgang geboekt in het overleg en hebben enkele incidenten de verhouding tussen beide partijen weer scherper gezet.

Donderdag opent Verhagen samen met de burgemeester van Tel Aviv een seminar over transport. Op initiatief van Tel Aviv zullen Israëlische en Nederlandse vervoersspecialisten kennis met elkaar uitwisselen over een verbetering van de infrastructuur, vooral alternatieven voor het autoverkeer zoals fietsroutes. Volgend jaar bestaat deze havenstad honderd jaar.