Aids Fonds: vaker hiv-test voor risicogroepen

Redactie
Het Aids Fonds roept mensen uit risicogroepen op zich jaarlijks te laten testen op hiv. Uit berekeningen blijkt dat 40 procent van van de hiv-dragers niet weet dat ze besmet zijn. Het Aids Fonds begint daarom de campagne Er is nog een hoop te doen.

In Nederland zijn naar schatting ruim 18.000 hiv-dragers. Risicogroepen worden in de campagne opgeroepen zich te laten testen. Daarbij gaat het vooral om mannen met homoseksuele contacten. Van hen heeft ruim 60 procent zich laten wel eens laten testen, maar slechts 30 procent deed dat in het afgelopen jaar.

Een andere risicogroep bestaat uit etnische minderheden, meestal afkomstig uit zuidelijk Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Stichting HIV-Monitoring hebben dat vastgesteld.

Het Aids Fonds vindt het van groot belang om een hiv-besmetting in een vroeg stadium op te sporen omdat de prognoses dan beter zijn. Volgens het fonds is leven met hiv tegenwoordig goed mogelijk.