IAEA: Iran speelt mogelijk geen open kaart

Redactie
Iran houdt mogelijk cruciale informatie over zijn omstreden atoomprogramma achter. Dat staat in een nieuw rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties. Het IAEA wil dat Iran volledige openheid van zaken geeft, maar dat gebeurt volgens het agentschap niet. Bovendien, staat in het rapport, gaat Iran gewoon door met het verrijken van uranium.

Het rapport is niet gepubliceerd maar zal worden voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad, die Iran al driemaal sancties heeft opgelegd. Iran zegt zijn atoomprogramma slechts te gebruiken om energie op te wekken, maar vooral landen als de Verenigde Staten en Israël zeggen te vrezen dat het land werkt aan een atoombom.

De Iraanse gezant bij het IAEA, Ali Ashgar Soltanieh, benadrukte in een reactie op het rapport het 'vreedzame karakter' van de Iraanse nucleaire activiteiten. Volgens Soltanieh proberen de Amerikanen het IAEA voor hun karretje te spannen, maar is dat vooralsnog niet gelukt. Hij wees op een passage in het rapport waarin staat dat IAEA-experts toegang hebben gekregen tot alle nucleaire faciliteiten waarover Iran heeft gezegd te beschikken. Soltaniehs Amerikaanse collega bij het IAEA, Gregory Schulte, zei echter dat het rapport aantoont dat Iran niet meewerkt omdat het land kennelijk niet aan alle oproepen van het IAEA gehoor geeft.