Veel doden bij rellen over kaste India

Redactie
Bij rellen over kastestatus in het westen van India zijn in drie dagen tijd 37 doden en zeker zeventig gewonden gevallen. De politie schoot in zes dorpen in de deelstaat Rajasthan met scherp op woedende Gujjars, een bevolkingsgroep die tot één van de lagere kasten behoort.

De Gujjars willen dat de regering hen classificeert als behorend tot de allerlaagste kasten, zodat ze aanspraak kunnen maken op banen en plaatsen op universiteiten die voor deze groepen zijn gereserveerd. De regering is daar niet toe bereid. Een overheidscommissie die naar de zaak moest kijken beval een pakket maatregelen ter waarde van omgerekend 45 miljoen euro aan, maar geen nieuwe classificatie. De Indiase autoriteiten hebben leiders van de Gujjars inmiddels uitgenodigd voor overleg.

De politie greep vrijdag hard in nadat bij een protest een politieagent was doodgeslagen. Er werd traangas ingezet en agenten openden het vuur op de menigte demonstranten. Er vielen vijftien doden. Zaterdag werd een aantal politiebureaus en bussen in brand gestoken en kwamen bij gewelddadige protesten 21 mensen om.

Het hindoeïstische kastesysteem werd kort nadat India in 1947 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië afgeschaft, maar speelt nog altijd een belangrijke rol. De positieve discriminatie van de lagere kasten door de overheid heeft ertoe geleid dat veel groepen nu tot de laagste kasten gerekend willen worden. Vorig jaar kwamen bij soortgelijke rellen 26 mensen om het leven.