Voetbal: Oranje eenvoudig langs Oekraïne

Erwin (Remote)
Nederland heeft de oefenwedstrijd tegen Oekraïne gewonnen. In de Kuip won Oranje met 3-0.

Nederland miste in de eerste oefenwedstrijd naar het EK nog verschillende spelers. Robin van Persie en Mario Melchiot kampten met blessures, terwijl onder meer Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Jan Vennegoor of Hesselink en Edwin van der Sar afgelopen week nog clubverplichtingen hadden. Tegen Oekraine waren er onder meer basisplaatsen voor Orlando Engelaar en Dirk Kuyt. Giovanni van Bronckhorst startte voor het eerst in meer dan een jaar op de rechtsbackpositie.

Nederland had in de beginfase het beste van het spel en kreeg dan ook verschillende kansen. Een schot van Affelay werd gekeerd door de Oekraïense keeper Kernozenko. Ondanks het overwicht van Nederland in het eerste kwartier leidde dit verder niet tot grote kansen, mede door het compacte verdedigen van Oekraïne. Na 22 minuten kreeg Nederland dan toch de verdiende voorsprong. Na een voorzet van Van Bronckhorst kopte Dirk Kuyt de 1-0 in.

Ook na het doelpunt liet Oekraïne Nederland voetballen en loerde het zelf op de counter. De spitsen Voronin en Shevchenko werden echter geen moment gevaarlijk. Na 37 minuten kwam Nederland op een 2-0 voorsprong. Na een pass van Van der Vaart kon Huntelaar op het doel aflopen. Omdat de verdedigers hem in het strafschopgebied niet konden aanpakken kon Huntelaar ook op doel schieten en zelfs scoren, waarmee Nederland op een 2-0 voorsprong kwam. Pas vlak voor rust werd Oekraine voor de eerste keer gevaarlijk. Een schot van Sjevchenko werd geblokt en ook de daaropvolgende corner leverde niks op.

In de tweede helft was het spelbeeld aanvankelijk hetzelfde. De eerste serieuze kans kwam na een voorzet van Kuyt, maar de bal ging via een verdediger voorlangs. Uit de daaropvolgende corner kopte Heitinga in het zijnet. Gaandeweg de tweede helft ging Oekraïne meer druk zetten , maar tot kansen leidde dit niet. Na 63 minuten kwam Nederland zelfs op 3-0. Na een goede pass van Van der Vaart rondde de net ingevallen Ryan Babel het knap af. Onduidelijk was wel of de bal over de lijn was, de Oekraïner Jarmas probeerde het doelpunt nog te voorkomen door de bal uit het doel te houden.

Vlak na het doelpunt was er een kans voor Van der Vaart, maar Kernozenko tikte de bal over. Hierna gebeurde er, mede door de vele wissels bij Nederland, niet veel meer. In de laatste minuut kreeg Oekraine zijn grootste kans van de wedstrijd, maar het schot van Seleznyov ging net naast.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!