Betoging tegen vreemdelingenhaat Zuid-Afrika

Redactie
Duizenden mensen hebben vandaag in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg betoogd tegen het recente geweld tegen immigranten, waardoor deze week zeker veertig mensen zijn omgekomen.

De betogers droegen spandoeken met teksten waarin vreemdelingenhaat vergeleken wordt met apartheid. President Thabo Mbeki noemde de rellen een "vernederende schande" voor het land. Zijn regering ligt onder vuur omdat zij niet kordaat zou zijn opgetreden om de crisis te stoppen.

Het geweld tegen immigranten uit onder meer Zimbabwe en Malawi begon 11 mei in Johannesburg en spreidde zich vervolgens uit naar Kaapstad en Durban. Daardoor kwamen ten minste 42 mensen om het leven en raakten meer dan vijfhonderd gewond.

Meer dan 25.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht uit vrees voor meer geweld. Het Rode Kruis zei zaterdag dat er steeds meer bewijzen zijn voor een humanitaire crisis. De situatie was volgens de politie zaterdag over het algemeen kalm in het land. De wrede aanvallen die de afgelopen twee weken kenmerkten lijken af te nemen.
"All we are saying, is give these a chance"