Zwitserland vernietigt nucleaire documenten

Redactie
Zwitserland heeft uit veiligheidsoverwegingen bewijsmateriaal vernietigd dat had kunnen worden gebruikt tegen drie Zwitsers die atoomgeheimen zouden hebben gesmokkeld. Dat heeft de Zwitserse president Pascal Couchepin vrijdag gezegd. Het bewijsmateriaal bestond uit documenten waarin tot in detail werd beschreven hoe kant-en-klare kernraketten kunnen worden gemaakt en is onder toeziend oog van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) vernietigd, aldus Couchepin.

De drie verdachten, een vader en zijn twee zoons, zouden een schakel zijn geweest in het smokkelnetwerk van de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan. De Zwitserse media hebben gemeld dat de Verenigde Staten de Zwitserse autoriteiten onder druk hebben gezet om de documenten te vernietigen, omdat de documenten in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Couchepin zei vrijdag dat de documenten zijn vernietigd om schade aan het Zwitserse buitenlands en veiligheidsbeleid te voorkomen. De Amerikaanse ambassade weigerde vrijdag commentaar.

Khan heeft toegegeven atoomgeheimen te hebben verkocht aan Iran, Noord-Korea en Libië. Een van de Zwitserse verdachten zou voor de Amerikaanse geheime dienst CIA hebben gewerkt en informatie hebben doorgespeeld op basis waarvan in 2003 een vrachtschip met onderdelen voor een uraniumverrijkingsfabriek met bestemming Libië werd onderschept. De Libische leider Moammar Gadhafi gaf daarop toe plannen te hebben voor de ontwikkeling van een atoombom, maar heeft dat streven inmiddels opgegeven.