Opstelten wil geen 'gedonder' meer in VVD

Redactie
De VVD moet eenheid uitstralen om te zorgen dat het afgelopen is met 'het gedonder in de partij'. Dat zei de nieuwe partijvoorzitter Ivo Opstelten vrijdag tijdens het VVD-congres in Noordwijkerhout.

Opstelten doelde met zijn uitspraak op de ophef in de partij die het gevolg was van de strijd om het partijleiderschap tussen Rita Verdonk en Mark Rutte. Rutte won de stemming onder de leden, maar Verdonk weigerde zich daarbij neer te leggen. Dat leidde uiteindelijk tot het verwijderen van Verdonk uit de VVD.

Eind maart won Opstelten met meer dan zestig procent van de stemmen van de VVD-leden de voorzittersverkiezing van gedeputeerde van Noord-Brabant Onno Hoes. Opstelten stelde de leden vrijdag een VVD in de regering in het vooruitzicht. Volgens hem belast het huidige kabinet alleen maar de 'hardwerkende Nederlander'. "Ze betalen meer belasting, ze krijgen meer regels en ze staan steeds langer in de file."

Andere oppositiepartijen zijn volgens de nieuwe voorzitter geen alternatief voor de liberalen. De SP bestaat volgens Opstelten uit 'neocommunisten' die tegen de vrije markt zijn en de PVV is volgens hem de partij tégen de vrijheid. Ook haalde hij Trots op Nederland aan, de partij van oud-VVD-politica Rita Verdonk, verantwoordelijk voor de crisis binnen de VVD. Volgens Opstelten is ze weliswaar in het bezit van 'veel virtuele zetels', maar is ze niet klaar voor het oplossen van 'echte problemen, met echte oplossingen'.