PvdA wil kwetsbare groepen aan de slag helpen

Redactie
De PvdA wil de regelingen voor kwetsbare groepen, zoals de bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong, zo aanpassen dat op termijn tienduizenden uitkeringsgerechtigden aan de slag komen.

Iemand met een arbeidshandicap heeft recht op een inkomen van 75 procent van het minimumloon.

Dat staat in het plan 'Kansen geven, kansen grijpen' dat fractieleider Mariëtte Hamer vandaag in Amsterdam presenteert. Volgens Hamer stimuleert de huidige lappendeken aan regelingen uitkeringsgerechtigden onvoldoende om aan het werk te gaan. Bovendien is er sprake van rechtsongelijkheid tussen mensen die in verschillende voorzieningen vallen. ,,Het toeval bepaalt nu je toekomst'', aldus Hamer.

In het plan maakt de PvdA een onderscheid tussen personen met lichamelijke of psychische klachten die zonder steun niet aan een baan raken, en mensen die geen arbeidshandicap hebben.

Arbeidsgehandicapten, zoals Wajongers en kleine zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn geraakt, krijgen in het PvdA-plan een uitkering van 75 procent van het minimumloon. Dat is evenveel als een Wajonger nu ontvangt, maar meer dan het bijstandsniveau (70 procent van het minimumloon).

De gemeenten moeten arbeidsgehandicapten een aanbod doen om op de een of andere manier actief te worden. Dat kan zijn door het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten, zoals koffie zetten in een buurthuis, of door aan het werk te gaan in een sociale werkplaats of (al dan niet met begeleiding) in een reguliere baan.