Zuid-Amerika verenigt zich in Unasur

Redactie
De twaalf Zuid-Amerikaanse landen hebben vrijdag de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) opgericht. Unasur is een regionale unie met een eigen parlement en moet een organisatie als de Europese Unie worden. Volgens Brazilië kan Unasur, waar ook Suriname onderdeel van uitmaakt, dienen als platform voor defensiesamenwerking. De Venezolaanse president Hugo Chavez spreekt van een tegenwicht voor 'het rijk van de Verenigde Staten'.

Er is echter al onenigheid binnen Unasur. Donderdag, nog voor de unie formeel werd opgericht, trok de eerste secretaris-generaal zich al terug. Deze man, Rodrigo Borja, voerde aan dat een aantal leiders zich niet in zijn ideeën kan vinden. Borja wilde andere regionale organisaties, zoals Mercosur en de Andesgemeenschap, onder het gezag van Unasur plaatsen.

Het gehele Zuid-Amerikaanse continent is onderdeel van Unasur, behalve Frans-Guyana. Dat gebied is integraal onderdeel van Frankrijk en dus deel van de Europese Unie.

Unasur kan volgens experts bijdragen aan ontwikkeling en het verminderen van politieke spanningen. De handel binnen Zuid-Amerika bedroeg in 2006 omgerekend 54,6 miljard euro. De Zuid-Amerikaanse economieën groeien dit jaar naar verwachting gemiddeld 4,7 procent. Vorig jaar bedroeg de groei 5,7 procent.