Vakantiegeld leidt tot meer schulden

Michel (OA)

Steeds meer mensen gebruiken hun vakantiegeld om nieuwe schulden aan te gaan. Voorheen werd het vakantiegeld juist gebruikt om schulden af te lossen. Veel mensen zien geen reden om hun bestaande schulden af te lossen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Incasso Bureau (NIB).

"De piek in betalingen eind mei is verdwenen. Vroeger was het zo dat vorderingen in één keer werden afgelost. Nu gebruiken mensen het vaak dubbele maandsalaris om voor zichzelf nieuwe produkten te kopen.", aldus Maarten van der Donk van NIB. Hij zegt dat het steeds normaler wordt om rood te staan. "Ze zien het als een voldongen feit dat ze rood staan of dat ze afbetalingsregelingen hebben. De noodzaak is verdwenen om dat zo snel mogelijk recht te trekken, dus zien ze hun kans schoon om dingen te kopen die ze al een tijdje wilden hebben."

De middenstand is ook op de hoogte van het gemak waarmee mensen hun vakantiegeld uitgeven en proberen ieder jaar weer een graantje mee te pikken. In deze tijd van het jaar zijn er allerlei acties, zoals 'nu halen, in 2009 betalen' en 'koop voor 1 juni en betaal de halve prijs'. Gisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek al bekend dat steeds meer mensen een dagje gaan funshoppen. "Mensen hebben voor hun gevoel een tijdje op een houtje moeten bijten en worden nu gelokt naar de winkels. Zo ontstaan er juist meer schulden."

Het Nationaal Insituut voor Budgetvoorlichting (NIBud) waarschuwt voor dure vakanties. Vaak komen er nog kosten bovenop het bedrag waarop men rekent, omdat dat in de brochure staat. Daarnaast geven mensen tijdens de vakantie vaak ook te veel geld uit.