156 Indiërs dood door giftige alcohol

Redactie
In vijf dagen tijd zijn 156 Indiërs overleden aan het drinken van sterke drank waarin giftige chemicaliën zaten. Dat heeft de politie woensdag gezegd. Nog eens 135 mensen worden behandeld in ziekenhuizen in de deelstaten Tamil Nadu en Karnataka.

Amateurstokers verkopen de dodelijke drank sinds de politie drankwinkels sloot vanwege deelstaatverkiezingen. Het is gebruikelijk dat drankwinkels en bars op last van de autoriteiten tijdelijk dichtgaan rond verkiezingen. Zo wordt voorkomen dat politici gratis alcohol uitdelen in ruil voor stemmen.

De 156 dodelijke slachtoffers, die vielen sinds zaterdag, zijn vooral arme arbeiders. Tachtig doden vielen in en rond Bangalore en 25 in het naburige district Kolar. Nog eens 43 mensen kwamen om in een dorp in de deelstaat Tamil Nadu.

De politie verrichtte 1500 arrestaties en nam drank met daarin giftige stoffen in beslag ter waarde van ruim een miljoen euro sinds vorige maand in Karnataka verkiezingen werden aangekondigd. Vaak lengen handelaren sterke drank aan met pesticiden en chemicaliën, om de drank sterker te maken dan wel om het volume, en dus de opbrengst, te vergroten.