Marijnissen noemt Balkenende grote afwezige

Redactie
SP-leider Jan Marijnissen heeft vanmiddag hard uitgehaald naar het gebrek aan leiderschap dat hij bespeurt bij premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende. ''Er wordt veel gezegd en geschreven over de problemen bij de PvdA, maar voor mij is Balkenende de grote afwezige''.

Dat zei Marijnissen tijdens een ledendag van zijn partij in Biddinghuizen. Waar is Balkenende in het debat over de zorg voor ouderen, het onderwijs en de problemen in de oude wijken, vroeg Marijnissen zich af. ''Waarom mochten wij van hem niet de waarheid over Irak weten? Waarom mocht er niet gestemd worden over de nieuwe Europese grondwet?''

De SP-leider noemt de kritiek op de PvdA op zichzelf terecht, maar de focus is toch wel erg op die partij gericht, vindt hij.

Marijnissen zette zich ook af tegen critici die de SP proberen te bestempelen als een populistische, conservatieve protestpartij. Hij verwijt hun ''intellectuele luiheid''.

Volgens Marijnissen is er geen partij die met zo veel concrete voorstellen en constructieve moties komt als de SP. ''Wij doen geen marketingonderzoek via focusgroepen naar wat wij moeten vinden'', aldus Marijnissen. ''Wij hebben onze eigen ideeën, getoetst aan de praktijk.''

De SP-bijeenkomst in Biddinghuizen was bestemd voor leden en hun familie en vrienden. Volgens de partij waren er een kleine 9000 mensen aanwezig.