Avondklok voor reljeugd Katendrecht

Rob (R@b)

De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten gaat in de wijk Katendrecht, waar onlangs PREMtime-presentator Prem Radhakishun door vooral Antilliaanse en Marokkaanse  kansenjongetjes van rond de twaalf  jaar de buurt werd uitgejaagd, een avondklok instellen.  Opstelten maakte gisteren bekend dat elf gezinnen inmiddels een brief hebben ontvangen waarin de maatregel is aangekondigd.

Jongeren die zich na 21.00 uur op straat vertonen, worden door de politie naar huis gebracht. Ouders kunnen in dat geval rekenen op extra toezicht bij het opvoeden. De aangeschreven gezinnen kampen volgens de burgemeester met 'een veelvoudige problematiek'. ''Alles wat fout kan gaan, gaat fout. Zij krijgen daarom al maximale begeleiding.''

De Rotterdamse wijk op Zuid, tot de jaren tachtig vooral bekend als hoerenbuurt en Chinatown,  kampt al tijden met overlast van een groep jongeren die in leeftijd variëren van 9 tot 15 jaar. Zij bedreigen mensen, schelden ze uit, gooien ruiten in en plegen roofovervallen en diefstallen.

Na de uitzending van PREMtime sprak de lokale PvdA schande van de situatie.  Fractievoorzitter Peter van Heemst pleitte meteen voor een avondklok, zoals dat onder meer in Utrecht wordt toegepast. De grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, noemt de inspanningen een lachertje. ''Gaat de politie nu ook al voor taxichauffeur spelen?’’, aldus een LR-raadslid.