Servië dichterbij nationalistische regering

Redactie
Socialisten en nationalisten in Servië zijn het eens geworden over de beginselen voor de vorming van een nieuwe Servische regering. Dat hebben de DSS van de huidige premier Vojislav Kostunica, de socialisten (SPS) van wijlen president Slobodan Milosevic en de ultranationalistische radicalen (SRS) gisteren in Belgrado laten weten.

"Op basis van deze afspraken zal verder onderhandeld worden over een coalitieakkoord, het creëren van een parlementaire meerderheid en de vorming van de Servische regering", luidde het in een verklaring na urenlang overleg tussen de drie. De partijen waren eerder op de dag overeengekomen dat de ultranationalist Aleksandar Vucic (SRS) burgemeester van Belgrado moet worden.

De ontwikkelingen zijn een forse domper voor het pro-Europese kamp rond de Democratische Partij (DS) van Boris Tadic. De DS en haar partners werden zondag onverwachts de grootste bij de parlementsverkiezingen, maar kregen geen meerderheid in het parlement. Ook de DSS en de SRS hebben geen meerderheid. Daardoor kon de SPS zich de afgelopen dagen wentelen in warme belangstelling van beide grote kampen.

Het nationalistische kamp bood de SPS dinsdag al een coalitie aan. Woensdag uitte Tadic zich in vleiende bewoordingen over de voormalige Milosevic-partij. Hij noemde de SPS een "volstrekt aanvaardbare partner om een regering te vormen". Ook zei hij dat een pact tussen socialisten en nationalisten "een korte trip op de Titanic" zal blijken te zijn.