'Nederlandse economie koelt af'

Redactie
De Nederlandse economie koelt af door een afzwakkende export. "De internationale omgeving verslechtert", aldus econoom Joost Beaumont van Fortis, doelend op de haperende Amerikaanse economie en de dure euro. Verder speelt de afnemende gasproductie een rol.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt morgen cijfers bekend die inzicht geven hoe de Nederlandse economie ervoor staat. Op de rol staan het bruto binnenlands product (bbp) en de banengroei over het eerste kwartaal. Ook publiceert het CBS de nieuwste inflatiecijfers.

Elf door persbureau Reuters geraadpleegde economen denken dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met een magere 0,3 procent is gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal. In dat kwartaal steeg het bbp nog met 1,2 procent op kwartaalbasis en 4,4 procent op jaarbasis. Voor het eerste kwartaal van 2008 komen de economen op een groei van 3,8 procent op jaarbasis.

Vorige week bleek al dat de uitvoer van exportkampioen Duitsland afzwakt. De vraag uit de andere eurolanden nam af en de uitvoer daalde met 0,5 procent ten opzichte van een maand eerder. Ook Nederland exporteert vooral naar landen in de eurozone.

Een ander negatief effect op de economie is de lagere gasproductie in Nederland in de afgelopen maanden. Volgens econoom Nico Klene van ABN Amro heeft dit te maken met de relatief koude winter in de tweede helft van 2007. "In het derde en vierde kwartaal was het weer aan de koude kant. Dat heeft de energieafzet opgestuwd waardoor de groeicijfers heel hoog werden."