Aantal vacatures licht gedaald

Redactie
Het aantal vacatures is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald, maar blijft op een hoog niveau. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Eind maart stonden er 242 duizend vacatures open, zevenduizend minder dan een kwartaal eerder.

Eind september bereikte het aantal vacatures een record. Nederland telde toen 253 duizend vacatures. Sindsdien nam het aantal met bijna zesduizend per kwartaal af. De hoeveelheid vacatures, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, blijft daarmee volgens het CBS op een hoog niveau.

De daling in het eerste kwartaal deed zich vooral voor in de commerciële dienstverlening. Het aantal vacatures daalde hier met negenduizend tot 135 duizend. Deze sector omvat onder andere de handel, zakelijke dienstverlening en financiële instellingen. Vooral bij banken was minder plek voor nieuwe werknemers.

De niet-commerciële dienstverlening was de enige sector waar het aantal vacatures steeg. Eind maart telde deze sector 56 duizend vacatures, drieduizend meer dan een kwartaal eerder. De niet-commerciële dienstverlening omvat onder meer het openbaar bestuur, het onderwijs, de zorg en de cultuur.

Verder meldt het CBS dat sprake is van een afname van de dynamiek op de arbeidsmarkt. In de eerste drie maanden van het jaar ontstonden er 275 duizend vacatures, achttienduizend minder dan vorig jaar. Het aantal vervulde vacatures kwam uit op 266 duizend, negenduizend minder dan een jaar eerder. Het is volgens het CBS de eerste keer in vier jaar tijd dat de dynamiek afneemt.