Dodental aanslagen Jaipur naar tachtig

Redactie
Het dodental van zeven explosies dinsdag in de Indiase stad Jaipur is opgelopen tot minstens tachtig, nadat in de nacht van dinsdag op woensdag twintig slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. Er vielen bijna tweehonderd gewonden. Dat heeft de politie gemeld. Een achtste bom die werd gevonden is onschadelijk gemaakt.

Volgens de politiechef van Rajasthan gaat het om terreuraanslagen, uitgevoerd met fietsen. Vermoed wordt dat een extremistische islamitische organisatie achter de aanslagen zit. In de getroffen delen van de stad gold woensdag een straatverbod, vermoedelijk om confrontaties tussen hindoes en moslims te voorkomen.

Alle bommen ontploften rond 19.30 uur plaatselijke tijd binnen de oude stadsmuren. Een bom ging af op een plein bij de tempel van de hindoegod Hanuman. Veel hindoes brengen op dinsdag onderweg naar huis van hun werk een bezoek aan deze plek. Een andere bom trof een toeristische juweliersmarkt, maar het toeristenseizoen is grotendeels ten einde en voor zover bekend kwamen hier geen buitenlanders om het leven.

De autoriteiten kondigden meteen terreuralarm af in de hoofdstad New Delhi, het financiële centrum Mumbai en andere grote steden. Ook bij vliegvelden en spoorwegstations werd de bewaking verscherpt.

India is sinds 2005 door meerdere grote aanslagen getroffen. Vorig jaar kwamen bij twee aanslagen in de zuidelijke stad Hyderabad 43 mensen om het leven; zeven aanslagen op treinen in Mumbai kostten in juli 2006 aan bijna tweehonderd mensen het leven en in oktober 2005 vielen 62 doden bij drie aanslagen op markten in New Delhi. Onderminister van binnenlandse zaken Sriprakash Jaiswal suggereerde een verband tussen de eerdere aanslagen en die van dinsdag. "De aanslagen zijn onderdeel van een groot complot", zei hij.