Tornado's eisen levens in VS

Redactie
Een reeks tornado's hebben gisteren in het middenwesten van de Verenigde Staten ten minste zestien mensen het leven gekost. De wervelstormen en ander noodweer richtten in de staten Oklahoma en Missouri plaatselijk grote schade aan, aldus lokale autoriteiten.

Een zwerm tornado's doodde in Missouri tien mensen. De politie sloot er ondermeer een snelweg doordat brokstukken op het wegdek waren gewaaid. In Oklahoma kwamen in het stadje Picher zes mensen om het leven. Ten minste 150 woningen raakten zwaarbeschadigd.

De stormen gingen gepaard met hagelstenen ter grootte van golfballen. Harde windstoten beschadigden stroomdraden, ontwortelden bomen en bliezen vrachtwagens omver, aldus de nationale weerdienst. De storm trekt verder naar het oosten, waar zich in staten als Mississippi en Tennessee nog meer tornado's kunnen voordoen.

Jaarlijks komen in de Verenigde Staten honderden tornado's voor, met name in het middenwesten. De 'twisters', die vaak gepaard gaan met onweersbuien, duiken vooral op in het voorjaar. In februari vielen door tornado's meer dan vijftig doden op Super Tuesday, de dag waarop in een reeks Amerikaanse staten voorverkiezingen werden gehouden voor het presidentschap.