Nederlandse artsen bieden beste digitale zorg

Michel (OA)

Uit een onderzoek van de Europese Unie naar elektronische diensten in de gezondheidszorg, blijkt dat Nederland de lijst aanvoert. Recepten worden vaak elektronisch uitgeschreven en het grootste deel van de huisartsen beschikt over een breedbandverbinding.

Slechts anderhalf procent van de Nederlandse artsen gebruikt nog altijd geen computer, terwijl het Europese gemiddeld op dertien procent ligt. Van alle artsen die wel een computer gebruiken, heeft 81 procent een breedbandverbinding en schrijft 71 procent de recepten elektronisch uit. Wat dat laatste punt betreft, moet Nederland Zweden en Denemarken voor zich dulden. 81 procent van de Zweedse artsen en maar liefst 97 procent van de Deense artsen schrijven recepten elektronisch uit.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat artsen niet vaak gegevens van patiënten uitwisselen. Nederlandse huisartsen doen dat in verhouding tot hun collega's uit andere Europese landen nog relatief vaak. Vijf procent wisselt gegevens uit, tegenover één procent gemiddeld.