Geweld overschaduwt referendum Bolivia

Redactie

Een omstreden referendum gisteren in het Zuid-Amerikaanse Bolivia is overschaduwd door geweld. De volksraadpleging over autonomie in de grootste provincie van het land, Santa Cruz, ging gepaard met talrijke confrontaties tussen politieke tegenstanders. Tientallen personen raakten gewond.

De rijkste provincie van Bolivia met haar blanke meerderheid wil meer zeggenschap over de olie- en gasinkomsten en probeert een landhervorming te dwarsbomen. Santa Cruz dreigt daardoor in conflict te geraken met het centrale gezag onder de linkse president Evo Morales, de eerste indiaan die ooit tot staatshoofd van het armste land van Zuid-Amerika is gekozen. Hij noemde de volksstemming illegaal, onconstitutioneel en separatistisch.

Morales wil de rijkdommen van het land eerlijker verdelen zodat ook de arme indianen in de bergen meer kunnen profiteren van de baten van fossiele brandstoffen en van vruchtbare landbouwgrond in de vlaktes. De indianen in Bolivia, die zo'n 60 procent van de bevolking uitmaken, zijn eeuwenlang gediscrimineerd nadat het land door de Spanjaarden was gekoloniseerd.