Schrijver J.J. Voskuil overleden

Redactie
De schrijver Johannes Jacobus Voskuil is in zijn woning in Amsterdam overleden. Hij werd 81 jaar. Dat heeft uitgeverij Van Oorschot zondag bekendgemaakt.

In een verklaring van de uitgeverij staat dat Voskuil op donderdag 1 mei is overleden. Wanneer de uitvaart plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Voskuil debuteerde in 1963 met de roman Bij Nader Inzien. Hij is vooral bekend geworden met zijn zevendelige roman Het Bureau, waarin hij zijn loopbaan bij het Van Meertens Instituut beschrijft. Van alle zeven delen tezamen zijn meer dan 400.000 delen verkocht.

Voor het derde deel van Het Bureau, Plankton genaamd, kreeg de schrijver in 1998 de Libris Literatuurprijs. Na Het Bureau verschenen nog vijf boeken; drie reisdagboeken en twee portrettenboeken. Hij won ook de Ferdinand Bordewijk Prijs (1997) en de Prix des Ambassadeurs (1998).

Zijn laatste boek Onder Andere kwam uit in 2007. Het is een lange herinnering aan de tijd dat Voskuil met zijn vrouw Lousje aan het einde van de jaren vijftig aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam woonde.

Hij richtte in 1997 (ten tijde van de varkenspest) de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood op, die zich inzet voor het welzijn van varkens. Voskuil besloot toen hij de beelden zag van de miljoenen dode varkens die met grijpers werden afgevoerd, zijn bekendheid in te zetten om te strijden tegen de bio-industrie.