Boris Johnson nieuwe burgemeester van Londen

Redactie

Wat volgens de Britse Labour Partij begon als een grap is uitgelopen op een nachtmerrie voor de sociaaldemocraten (Labour).

Boris 'de conservatieve clown' Johnson heeft Ken Livingstone in de burgemeestersverkiezingen van Londen verslagen en wordt de nieuwe burgervader van de miljoenenstad.

De 43-jarige Alexander Boris de Pfeffel Johnson met zijn zorgvuldig gekoesterde verfomfaaide imago, inclusief verwaaid bedkapsel, krijgt de leiding over een miljoenenstad met een miljardenbegroting. In zijn portefeuille heeft hij onder meer de posten politie, brandweer en openbaar vervoer.

Hoewel Johnson weinig tot geen bestuurlijke ervaring heeft en naar eigen zeggen wat rommelig van aard is, moet hij de stad in goede orde naar de Olympische Spelen van 2012 leiden. Ook moet hij problemen met huisvesting, milieu en de economie aanpakken. Of hij opgewassen is voor de taak, is ook volgens de Liberaal democraten nog maar de vraag.

''We hebben een serieuze ambassadeur nodig als burgemeester voor Londen en geen clown'', stelde burgemeesterskandidaat Brian Paddick nog in de campagne. De kiezers waren het ogenschijnlijk niet met hem eens. Boris, zoals de meeste mensen hem vooral kennen, won redelijk eenvoudig de stembusgang.

Zijn populariteit heeft het ietwat verstrooide parlementslid en de gewezen uitgever van het opinietijdschrift de Spectator vooral te danken aan zijn weinig hoogdravende maar effectieve campagne tegen criminaliteit, voor de terugkeer van de oude rode dubbeldekkers in het stadsbeeld en zijn verzet tegen de door Livingstone ingevoerde spitsheffing.

Zijn veelvuldige optredens in de populaire televisieshow Have I Got News For You - dat met Dit Was Het Nieuws ook een Nederlandse versie kent - hielp Boris aan nogal wat jongere kiezers. Ook zijn vele politiek incorrecte maar vaak rechtdoorzee opmerkingen hebben van Boris een soort politiek cultfiguur gemaakt.

Uitslag
Johnson kreeg uiteindelijk 1.168.738 stemmen tegen 1.028.966 stemmen voor Livingstone. De winnaar had warme woorden over voor de scheidend burgemeester die acht jaar lang de scepter zwaaide over de miljoenenstad. Livingstone heeft veel gedaan voor de stad en voor het ambt van burgemeesterschap, aldus Johnson. Hij zei te hopen nog gebruik te mogen maken van de kunde van Livingstone.

Met het verlies van de burgemeesterspost in Londen lijkt de nederlaag voor de Labour-partij van premier Gordon Brown bij de gemeenteraadsverkiezingen in Engeland en Wales totaal. Livingstone wenste Johnson succes met zijn nieuwe baan in ''de mooiste stad ter wereld''. De scheidend burgemeester nam de verantwoordelijkheid voor het verlies op zich.

Derde in de strijd kwam Brian Paddick van de Liberal Democrats. Richard Barnbrook van de extreemrechtse British National Party eindigde met nog geen 70.000 stemmen in de achterhoede.