Hertellingen zijn nederlaag voor Mugabe

Redactie
De Zimbabwaanse oppositie heeft zes van tien betwiste parlementszetels gewonnen en de partij van president Robert Mugabe de overige vier. Dat blijkt uit hertellingen, heeft de Zimbabwaanse kiescommissie zaterdag bekendgemaakt.

Door het resultaat is het onwaarschijnlijk dat de regeringspartij nog de controle in het parlement van de oppositie kan overnemen. De hertellingen gaven vrijwel exact dezelfde uitslag als de originele uitslag.

Er hebben nog dertien hertellingen plaats. De meeste van de dertien zetels waar het om draait zijn in handen van de oppositie. De partij van Mugabe moet bijna alle zetels winnen om de meerderheid in het parlement terug te krijgen, maar verwacht wordt dat er geen verschuivingen plaatshebben. De uitslag van de presidentsverkiezingen van eind maart is nog steeds niet bekendgemaakt en de gedeeltelijke hertelling van de parlementsverkiezingen wordt algemeen beschouwd als een vertragingstactiek van Mugabe.

De oorspronkelijke uitslag van de parlementsverkiezingen was 110 zetels voor de oppositie en 97 voor regeringspartij ZANU-PF. Drie zetels zijn vacant, omdat drie parlementsleden zijn overleden.

De oppositiepartij MDC zegt dat zijn leider, Morgan Tsvangirai, de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. De Verenigde Staten zeggen hetzelfde en hebben Mugabe opgeroepen af te treden. Minister van justitie Patrick Chinamasa, een aanhanger van Mugabe, beschuldigde de VS en Groot-Brittannië ervan de oppositie te hebben gesteund met grote sommen geld, met als doel het land te destabiliseren.