Aboutaleb: ontsla imam Fawaz

Rob (R@b)

PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken vindt dat de omstreden salafistische imam Fawaz Jneid  van de al even omstreden As Soennah-moskee uit Den Haag, moet worden ontslagen. Dat zei Aboutaleb gisteravond in het  tv-programma Pauw & Witteman. Volgens de PvdA-bewindsman brengt de uit Syrië afkomstige imam de Marokkaanse gemeenschap in Nederland schade toe.

Aboutaleb zei dat een imam geen politieke standpunten moet verkondigen, maar moslims behoort te helpen bij problemen als werkloosheid, inburgering en taalachterstand.  Nu brengt Fawaz volgens Aboutaleb Marokkanen steeds in opspraak. ''Wij proberen Marokkaanse jongeren aan een baan te helpen, maar Fawaz zorgt er voor dat bedrijven liever geen Marokkanen in dienst nemen.'' 

Fawaz haalt geregeld het nieuws met keiharde aanvallen op politici of opiniemakers. Zo noemde hij Marcouch vorige week  ''een schijnpoliticus en een hypocriet, die vissend naar de stemmen van moslims leugens van ongelovigen vergoelijkt.'' En eergisteren bij P&W zei Fawaz dat Marcouch moslims afbrengt van het juiste geloof.


Moslimorganisaties
Gisteren werd ook stevige kritiek geuit op imam Fawaz vanuit Nederlandse moslimorganisaties. Het is voor het eerst dat vanuit die kring openlijk zo hard stelling wordt genomen tegen een islamitische prediker.

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), dat 35 Marokkaanse organisaties vertegenwoordigt, wil dat de imam zijn excuses aanbiedt aan Marcouch. De organisaties vinden het ''onverantwoord" dat de imam de PvdA'er heeft uitgemaakt voor ''hypocriet''.

De term ‘hypocriet’ (in het Arabisch: munafiq) heeft vooral voor fundamentalistische moslims een grote lading. Fouad Sidali, voorzitter van het SMN, vindt het daarom ''gevaarlijk” dat Fawaz dit woord in de mond heeft genomen. ''Het is een religieus oordeel dat heel zwaar weegt en bijna de betekenis heeft van afvallige”. De traditionele straf voor afvalligheid in de islam is de dood. ''Omdat Fawaz een behoorlijke aanhang heeft, kan dit uitmonden in bedreigingen”, zegt Sidali.

Eerder stelde Marcouch al in een open brief in de Volkskrant aan imam Fawaz dat hij mede verantwoordelijk is voor de bedreigingen die Aboutaleb aan zijn adres ontvangt. ''U misbruikt uw positie als boegbeeld van uw fatwacommissie. Zo heeft u Ahmed Aboutaleb geëxcommuniceerd en Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh vervloekt. U heeft kennis van uw positie, want u weet dat Ahmed Aboutaleb tot op de dag van vandaag extra beveiligd moet worden, sinds u hem geëxcommuniceerd heeft''.

Sidali: ''Het is voor het eerst dat moslims openlijk afstand nemen van een religieuze voorganger. We willen niet meer leven onder het juk van het moslimbroederschap. We zijn mondiger geworden.''