Abbas teleurgesteld na overleg met Bush

Redactie
De Palestijnse president Mahmoud Abbas keert teleurgesteld terug naar de Westelijke Jordaanoever na een bezoek aan Washington. In een interview met persbureau AP zei hij vrijdag dat hij bij thuiskomst maar weinig vooruitgang te melden heeft.

De Palestijnse leider toonde zich pessimistisch over de kans dat er nog dit jaar een akkoord met Israël in zit. Een dag eerder zei president George Bush juist dat hij goede hoop heeft dat het vredesoverleg nog voor het einde van zijn ambtstermijn in januari de contouren van een Palestijnse staat oplevert.

Abbas noemde de uitbreiding van nederzettingen op de Westoever en andere omstreden gebieden door Israël het grootste struikelblok. Hij zei teleurgesteld te zijn in de Amerikanen, omdat zij niet meer druk uitoefenen op Israël om zijn bouwactiviteiten te staken.

Ondanks het optimisme van de president gaf het Witte Huis donderdag toe dat het vredesoverleg de laatste tijd in het slop is geraakt, vijf maanden nadat zowel Israël als de Palestijnen op een top in het Amerikaanse Maryland toezegden dat zij zich zouden inspannen om nog voor 2009 tot een oplossing te komen. Een woordvoerster zei dat er sindsdien slechts minimale vooruitgang is geboekt.