Verdachte van brand museum Steyl ontsnapte patiënt

Redactie

De 25-jarige verdachte van de brandstichting van het Schutterijmuseum in Steyl is een psychiatrisch patiënt die onder 24- uurstoezicht staat van het Regionaal Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (RCG) in Venlo. Hij ontsnapte uit het RCG vlak voor de brand, die op 10 april plaatsvond.

De woordvoerster van burgemeester Hubert Bruls van Venlo heeft vanochtend berichtgeving met deze strekking in Dagblad De Limburger bevestigd. De burgemeester wil over de kwestie een indringend gesprek met de GGZ, waar de RCG onder valt.

De verdachte lijdt aan schizofrenie. Bruls is verbaasd en ontstemd. ''Dit had niet mogen gebeuren.'' Hij heeft de familie van de verdachte geadviseerd een klacht in te dienen bij de Inspectie voor de Volksgezondheid. Volgens Bruls gaat het vaker mis bij het RCG.

Geert Derks, lid van de raad van bestuur van de GGZ Noord en Midden-Limburg, ontkende in een reactie dat er ''vaker dingen mis gaan'' bij de RCG in Venlo. ''Als Bruls iets op zijn lever heeft, moet hij hierover met ons spreken. Hij is welkom'', zei Derks.

Hij wil in verband met de privacy niets zeggen over de betrokken patiënt. Wel erkent hij dat patiënten die dat per se willen, ervandoor kunnen gaan uit de gesloten afdeling. ''We zijn geen gevangenis en hebben geen cipiers of bewakers'', zei hij.

Volgens de familie van de man werd deze begin april gedwongen opgenomen omdat hij gewelddadig werd. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdrachten gaven.