Film 'Mein Kampf' in de maak

Redactie
In Oostenrijk worden de opnames voorbereid van de film 'Mein Kampf', waarin Adolf Hitler als mislukte en aan lager wal geraakte jonge kunstenaar een kamer deelt met twee joden. De film is gebaseerd op een klucht van de Hongaars-joodse toneelschrijver George Tabori.

De Duitse producenten kondigden de film donderdag aan als een parabel van goed en kwaad. 'Mein Kampf' verwijst in deze niet naar het boek van Adolf Hitler, maar naar een boek dat zijn joodse kamergenoot in de film schrijft na ruzie met een ander personage. Aan het project ging vijf jaar van voorbereiding vooraf. Die tijd ging voor het grootste deel op aan het vinden van investeerders. Volgend jaar gaat de film in première.

Tabori geldt als een belangrijke naoorlogse toneelschrijver die met zijn werk op unieke wijze de strijd aanbond met het antisemitisme. Hij vluchtte in 1936 naar Londen, waar hij in dienst trad van de BBC. Zo overleefde hij veel van zijn familieleden, die in concentratiekampen omkwamen. Tabori overleed in juli op 93-jarige leeftijd.