Korpschef pleit voor hardere aanpak veelpleger

Redactie
Draaideurcriminelen moeten sneller naar een speciale inrichting worden gestuurd. Nu gebeurt dat pas na tien veroordelingen. Dat zegt de korpschef van Flevoland Bert Wijbenga vrijdag in een interview met het AD. Wat hem betreft worden inbrekers en staatrovers sneller naar een zogeheten Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) gestuurd.

"We dachten altijd dat iemand met ISD twee jaar van straat zou zijn, maar de re-integratie begint vaak al na een half jaar. De politie ziet deze mensen dan weer geregeld in oude gewoonten vervallen", tekent het ochtendblad op. Wijbenga spreekt namens de Nederlandse politietop. Er zou meer moeten worden gedaan om 'de plaag in te dammen'.

Het aantal misdrijven waaraan een veelpleger zich schuldig maakt, zou veel hoger liggen dan gedacht. "Als ze de tien delicten hebben bereikt, kun je er gerust van uitgaan dat het in werkelijkheid een veelvoud daarvan is geweest. Dertig of veertig."

Wijbenga roept de politiek op met een andere aanpak te komen. De korpschef ziet volop kansen om de draaideurcriminaliteit terug te dringen. Strenger straffen zou een van de maatregelen kunnen zijn. "Maar misschien ook wel door veelplegers meer perspectief te bieden tijdens hun ISD-verblijf."