Griepvaccins worden beter

Redactie
Griepvaccins zullen de komende jaren beter worden. Zij zullen beter zijn aangepast aan de virusstammen die in een bepaald jaar circuleren. Viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft berichtgeving daarover in De Telegraaf vrijdag bevestigd.

Osterhaus en zijn collega in Rotterdam Ron Fouchier leidden samen met Derek Smith van de Universiteit van Cambridge een team van virologen die ontdekten dat alle virusstammen van de afgelopen veertig jaar hun oorsprong in het oosten en zuidoosten van Azië hadden.

Vandaar verspreidden die zich via Europa en de Verenigde Staten naar Afrika en ten slotte Latijns-Amerika. Tot nu toe werd gedacht dat de virussen heen en weer gingen tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond. Nu uit het onderzoek van Osterhaus en de zijnen blijkt dat virussen een bepaalde route volgen, kunnen de griepvaccins beter worden samengesteld.

Virologen komen twee keer per jaar in Genève bijeen om aan de hand van gegevens uit meer dan honderd landen over de samenstelling van de vaccins te praten. Osterhaus onderstreept dat de samenwerking met deskundigen uit de landen in Azië waar de virussen hun 'kraamkamer' hebben, goed is en steeds beter wordt.

De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het natuurwetenschappelijke tijdschrift Science