'Pas vrede als Israël alle Palestijnen vrijlaat'

Redactie
Israël moet alle Palestijnse gevangenen vrijlaten als het vrede wil. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas donderdag gezegd in een televisietoespraak ter gelegenheid van Palestijnse Gevangenendag.

In gevangenissen in Israël zitten momenteel 8500 Palestijnen, volgens cijfers van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem. Sinds de hervatting van het vredesoverleg eind vorig jaar heeft Israël veel Palestijnen vrijgelaten, maar de meeste van hen waren al dicht bij het eind van hun straf. Voor de Palestijnen is dit ontoereikend.

Hamas nam twee jaar geleden een Israëlische soldaat gevangen. Overleg over een gevangenenruil is nog op niets uitgelopen. Op de Westelijke Jordaanoever riepen Palestijnen donderdag op tot de vrijlating van gevangenen.

Abbas zei eerder donderdag dat in juni in Moskou een vredesconferentie over het Midden-Oosten wordt gehouden. Hij zei te hopen dat deze conferentie de basis zal vormen voor een algehele vredesregeling. Sinds woensdag brengt hij een driedaags bezoek aan de Russische hoofdstad.

Rusland kwam onmiddellijk na de vredesconferentie in het Amerikaanse Annapolis, die vorig jarig november werd gehouden, met het voorstel voor een vervolgconferentie in Moskou. Israël heeft tot dusver de boot afgehouden. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei in Jeruzalem dat Israël nog niet heeft besloten of het deelneemt. Het Kwartet voor het Midden-Oosten, dat bestaat uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland, is voorstander van de conferentie, meldde het persbureau ITAR-Tass.