Kamer woest op VVD en PVV om Sudan

Redactie
De VVD en PVV hebben gisteren de woede van hun collega's op de hals gehaald tijdens een spoeddebat over Sudan. Dat land weigerde onlangs een visum te verlenen aan minister Eimert van Middelkoop, die een bezoek wilde brengen aan dertig Nederlanders die in Sudan op VN-missie zijn.

De PVV eiste dat Sudan excuses aanbood en de VVD vond dat Van Middelkoop te slap had gereageerd op de weigering. VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn diende een motie van treurnis in, maar trok die aan het eind van het debat weer in. De PVV vindt dat Nederland geen ontwikkelingshulp meer moet geven aan Sudan.

CDA-Kamerlid Karien van Gennip sprak, ook namens PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie, haar treurnis uit over het houden van dit debat. De partijen waren ''verbaasd en geschokt'' dat de VVD en PVV ontwikkelingsgelden willen inzetten om een regering onder druk te zetten.

Dat werkt volgens hen juist averechts, juist in een land als Sudan waar de regering zelf partij is in het gewelddadige conflict waar de bevolking al jaren onder lijdt. De partijen wezen erop dat de 140 miljoen euro Nederlandse hulp niet naar de regering in Khartum gaat. Het loopt via non-gouvernementele organisaties naar het zuiden van het land en naar de opvangkampen, onder meer in Darfur, waar miljoenen mensen zitten die op de vlucht zijn geslagen. ''Uw standpunt is kortzichtig en weinig solidair. U laat die mensen in kampen verrotten'', zei Van Gennip.

Vooral Boekestijn moest het als woordvoerder van de liberalen ontgelden. ''U heeft de verkeerde kant gekozen'', fulmineerde Kees Vendrik (GroenLinks). ''Denk nou toch na! Dit wil de regering van Sudan juist: geen militairen en geen hulp.'' Boekestijn meende dat het wel goed mogelijk is te dreigen met hulpgelden zonder de mensen zelf te raken.