Bloedige aanslag op rouwende menigte in Irak

Redactie
Een zelfmoordaanslag tijdens een herdenkingsdienst in Noord-Irak heeft vandaag volgens de politie tientallen mensen het leven gekost. De aanslag gebeurde in het soennitische dorp Bu Mohammed in de provincie Diyala. Het was een van de bloedigste aanslagen in Irak tot dusver dit jaar.

Volgens kapitein Najim Abdullah van de politie vielen er zeker 51 doden en raakten 22 anderen gewond. De aanslag had plaats om 11.00 uur. Een menigte rouwenden verzamelde zich rond dat tijdstip in een tent om twee omgekomen leden van een plaatselijke groep te herdenken die twee dagen eerder waren omgekomen in de strijd tegen al-Qaeda in Irak.

Circa 90.000 soennieten vechten met steun van het Amerikaanse leger tegen al-Qaeda. Deze buurtwachten, vaak oud-opstandelingen, zijn steeds vaker het doelwit van al-Qaeda. Door de samenwerking tussen de soennieten en de Amerikanen is al-Qaeda in Irak in het nauw gebracht en het geweld in het land teruggebracht.

Maar de afgelopen maanden neemt het aantal aanslagen weer toe. Bij aanslagen in Baquba, Bagdad en Ramadi vielen dinsdag bijna zeventig doden. In maart steeg het aantal doden door aanslagen met 50 procent vergeleken met februari, aldus cijfers van de Iraakse regering. Volgens de Amerikanen heeft al-Qaeda in Irak zich in Diyala en verder in het noorden teruggetrokken nadat de groepering uit Bagdad en de provincie Anbar was verdreven.