Andere benadering hangjongeren bepleit

Redactie
Politici en beleidsmakers moeten zich niet door hypes en incidenten laten leiden bij de aanpak van hangjongeren. Dat adviseert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) donderdag in het rapport 'Tussen flaneren en schofferen'. Gepleit wordt voor een constructieve aanpak waarbij ingrijpen niet alleen vergoelijkend of repressief werkt.

Ook moeten 'interactiepatronen' tussen hangjongeren en hun omgeving serieuzer worden bestudeerd. Buurtconflicten ontstaan niet alleen door de hangjongeren, ook omwonenden spelen hierin een rol. Conflicten kunnen volgens de raad uit de hand lopen door 'ongelukkige interactie' tussen jongeren en hun sociale omgeving. Door een goed gesprek mogelijk te maken, zouden problemen te voorkomen zijn.

De RMO doet enkele aanbevelingen. Jongeren moeten de ruimte krijgen om te 'flaneren' en er moeten grenzen worden gesteld aan overlastgevend of crimineel gedrag. Jongeren die over de schreef gaan moeten helderder en eenduidiger worden gecorrigeerd. De raad erkent dat er een verband bestaat tussen 'hangen' en criminaliteit, en tussen criminaliteit, spijbelen en schooluitval.

Een andere aanbeveling is om jongeren te laten participeren. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat ze helemaal geen vrijheid meer hebben. De RMO wijst er daarbij op dat veel hangjongeren succesvol deelnemen aan de maatschappij. Niet alle hangjongeren zorgen voor overlast, concludeert de raad. "Soms zijn het zelfs de omwonenden die zich intolerant opstellen of irreële angstgevoelens ervaren." Hangjongeren, zo stelt de raad, vormen een veelzijdige groep jongeren. Hun gedrag varieert van onschuldig flaneren tot zware criminaliteit.

De MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening ondersteunt de conclusies van de RMO. De brancheorganisatie laat naar aanleiding van het rapport weten dat er minimaal 2500 jongerenwerkers moeten bijkomen, bovenop de 1700 die werkzaam zijn. Volgens de MOgroep is veel jongerenwerk de afgelopen jaren kapotgemaakt, bijvoorbeeld door budgetten te verkleinen en buurthuizen te sluiten.