Volgende week eerste acties postbodes

Redactie
De werknemers van postbedrijf TNT gaan estafetteacties houden. Den Haag is woensdag 23 april als eerste aan de beurt. Die dag wordt in de stad geen post bezorgd en worden geen brievenbussen geleegd. Twee dagen later is de beurt aan Amsterdam.

Tot half mei volgen nog vier van zulke actiedagen, zo besloten de bonden woensdagavond op een actievergadering in Utrecht. Vanaf half mei zijn er estafetteacties bij de sorteercentra. Voor 27 mei staat een landelijke actiedag op het programma.

De acties volgen op het vastlopen van de cao-onderhandelingen, begin vorige week. TNT ging niet in op het ultimatum van de bonden. Wel riep het bedrijf de bonden woensdag nog op weer te overleggen, maar het kwam niet met nieuwe voorstellen. Ongeveer 1600 vakbondsleden kwamen woensdagavond naar Utrecht om hun antwoord te bepalen.

De cao-onderhandelingen lopen inmiddels al een jaar. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent die al deze maand moet ingaan. TNT biedt 3 procent: 1,5 per april dit jaar en 1,5 per januari 2009. Dat vinden de bonden te weinig.

Behalve de loonstijging is een belangrijk twistpunt dat TNT nu al afspraken wil maken over een toekomstige versobering van de arbeidsvoorwaarden. Dat is volgens het bedrijf nodig om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.