800 miljoen voor leraarssalaris

Redactie
Van de 1 miljard euro die er in 2020 beschikbaar is om het aantal leraren op peil te houden, gaat 800 miljoen naar betere beloning. Opleiding, ervaring en functioneren gaan meewegen bij de vaststelling van het salaris.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Onderwijs) woensdag gezegd over het akkoord dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag bereikte met de vakbonden en schoolbesturen over de aanpak van het dreigende lerarentekort.

Het was de bedoeling om het beschikbare geld voor de leraren op te laten lopen tot 1,1 miljard in 2020. Dat bedrag zal 100 miljoen lager uitkomen door het behoud van de seniorenregeling. De vakbonden hadden zich daarvoor ingezet. Tot het einde van deze kabinetsperiode heeft Plasterk jaarlijks 700 miljoen beschikbaar.

Volgens hem gaat het in het akkoord behalve om betere beloning ook om minder werkdruk, meer scholing en meer zeggenschap voor de leraar. Op elke school moet de rol van de leraar bij de vormgeving van het onderwijs worden vastgelegd in een professioneel statuut. Verder komt er een Stichting van het Onderwijs, waarin leraren en schoolbesturen met elkaar gaan overleggen.