Berlusconi: Spaans kabinet te roze

Redactie
Twee dagen na zijn winst bij de Italiaanse verkiezingen heeft de toekomstige Italiaanse premier Silvio Berlusconi al weer een eerste relletje op zijn naam staan. Zijn opmerking dat het Spaanse kabinet met negen vrouwen en acht mannen ''te roze'' is viel niet goed in Madrid.

In Italië zou zoiets niet gebeuren, aldus de multimiljardair. Hier domineren de mannen de politiek en daardoor zijn zelfs onvoldoende vrouwen te vinden om als minister te dienen, zei hij.

''Berlusconi heeft dit probleem omdat veel vrouwen niet met een politicus zoals hem willen samenwerken'', reageerde de Spaanse minister van Verkeer, Magdalena Alvarez, vanmiddag gepikeerd. Zijn opmerkingen zijn een belediging voor alle burgers, zo stelde ze.

De opmerking van Berlusconi was zelfs teveel voor de conservatieve premier Esperanza Aguirre van de regio Madrid. Zij nam de socialistische premier Zapatero in bescherming. ''Dit is de eeuw van de vrouwen. De opname van zoveel vrouwen in de regering was een van de beste beslissingen van Zapatero.''