Somalische piraten in Parijs

Redactie
Zes Somalische piraten die een Frans zeilschip kaapten en de bemanning een week lang gegijzeld hielden, zijn voor berechting in Parijs aangekomen. Dat heeft de Franse politie woensdag gemeld.

Franse troepen wisten de zes piraten vrijdag met een helikopter te onderscheppen. De kapers probeerden over land te ontkomen na de dertigkoppige bemanning van het schip te hebben vrijgelaten. Verondersteld wordt dat de vrijlating volgde op de betaling van een onbekende som losgeld door de reder van het luxe zeiljacht.

De piraten werden per legervliegtuig overgebracht naar Frankrijk, waar ze woensdag bij aankomst direct in hechtenis werden genomen. Zij mogen maximaal 96 uur worden vastgehouden, voordat ze voor een onderzoeksrechter moeten verschijnen.

Het zeilschip werd door een tiental piraten overmeesterd toen het zonder passagiers van de Seychellen terugvoer naar de Middellandse Zee. Onder de bemanningsleden bevonden zich 22 Fransen en zes Filipijnen.

In 2007 hebben piraten voor de kust van Somalië meer dan twintig schepen gekaapt. Frankrijk wil wereldwijd de strijd aanbinden met piraterij en is van plan de Verenigde Naties daarvoor tot actie te manen.