Akkoord over verhoging salarissen voor leraren

Redactie
Onderwijsminister Ronald Plasterk, de vakbonden voor leraren en de schoolbesturen hebben gisternacht een akkoord bereikt over de aanpak van het dreigende tekort aan leraren. Door de overeenkomst gaan de salarissen van docenten op termijn flink omhoog.

Dat heeft de vakbond Algemene Onderwijsbond (AOb) bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de bond blijft de regeling waardoor oudere leerkrachten minder kunnen werken van kracht. AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt het "lerarenakkoord stapje in goede richting, maar geen definitieve oplossing van het tekort".

Volgens de bond betekent de overeenkomst dat leraren in het voortgezet onderwijs, waar de grootste tekorten worden verwacht, er bijna 500 euro per maand op vooruit kunnen gaan. Academici die lesgeven in de bovenbouw van havo en vwo komen uit op een maximumsalaris dat uiteindelijk meer dan 1100 euro hoger ligt dan op dit moment.

In het basisonderwijs gaan op termijn vier van de tien leraren naar een hogere schaal, stelt het AOb. Een deel van de salarisverhogingen worden gekoppeld aan het opleidingsniveau van de docent, iets waar Plasterk eerder niet aan wilde.