Islamisten doden buitenlanders in Somalische stad

Redactie
Zwaarbewapende islamitische strijders hebben zondagavond een inval gedaan in het stadje Belet Weyne in Centraal-Somalië. Ze schoten vier buitenlanders dood, bevrijdden gevangenen en staken het huis van de gouverneur in brand alvorens zich terug te trekken. Ooggetuigen en de politie hebben dit maandag gemeld.

Twee doden waren Britten van Somalische afkomst en twee waren Kenianen; één was eigenaar van een privéschool waar Engels werd gegeven. De rebellen konden het stadje zonder slag of stoot innemen omdat de regeringstroepen zich naar de Somalisch-Ethiopische grens hadden teruggetrokken toen ze hadden vernomen dat de rebellen in aantocht waren, zei de politie.

De opstandelingen hebben de afgelopen maanden een tiental stadjes aangevallen. In de meeste gevallen trokken ze zich na een paar uur weer terug. Bij een zo'n aanval op het zuidelijke stad Merka vielen vier doden en zestien gewonden toen aanvallers een handgranaat gooiden in een gebouw waar honderden jongeren een speelfilm uit Hollywood bekeken, zei bioscoopeigenaar Abdi-Alalah.

De islamisten werden vorig jaar door een gecombineerde strijdmacht van het regeringsleger en het Ethiopische leger uit de hoofdstad Mogadishu en het grootste deel van het land verdreven. De radicalen hergroepeerden zich in het buurland Eritrea -Ethiopiës aartsvijand- en voeren een guerrilla tegen de zwakke, door de Verenigde Naties erkende regering.