Mogelijk tweede kroongetuige in liquidatiezaak

Redactie
Justitie heeft mogelijk een nieuwe getuige gevonden tegen verdachten van meerdere liquidaties in de Nederlandse onderwereld. De afgelopen twee weken heeft de Amsterdamse recherche in Turkije twee keer uitgebreid gesproken met Atilla Ö over een mogelijke rol als nieuwe kroongetuige in de liquidatiezaak tegen Ali A. en Sjaak B, schrijft Vrij Nederland. De twee worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005.

Het weekblad baseert zich op een 'zeer goed ingevoerde bron' binnen het Korps Landelijke Politiediensten. Verklaringen van hasjhandelaar Ö. zouden verklaringen van kroongetuige Peter la S. over een reeks liquidaties in de onderwereld kunnen ondersteunen. Met La S. sloot justitie vorig jaar een deal.

NRC Handelsblad schreef vorige maand nog dat de 'gewelddadige' Ö. de geliquideerde oud-advocaat Evert Hingst en Houtman had benaderd voor informatie over Willem Holleeder. De in 2006 vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl zou zelf contact met Ö. hebben gezocht, om uit te vinden waar Holleeder verbleef en hoe hij zich verplaatste.

De politie sprak volgens de bron van Vrij Nederland in een gevangenis in Istanbul met Ö. Hij zit vast in afwachting van zijn proces, hij wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties in Turkije. Ö. moet rekening houden met een straf van tientallen jaren gevangenis. Ö. zou zich onder voorwaarden bereid hebben verklaard verklaringen af te leggen, maar de Nederlandse justitie zou 'ook iets voor hem moeten doen'. Hij zou al het een en ander hebben gezegd.

Atilla Ö., die enkele coffeeshops in Nederland zou hebben gehad, heeft ook een verklaring afgelegd over een corrupte politietolk, een complicerende factor voor justitie. De groep van Senol T., Dino S. en Willem Holleeder kreeg via deze tolk informatie over lopende onderzoeken, aldus Ö. Volgens de bron van Vrij Nederland is al in 2001 vastgesteld dat de tolk contact had met de Turk Senol T., vrijgesproken als verdachte in de zaak tegen Holleeder.

Het Amsterdamse rechercheteam dat Ö. heeft ondervraagd, zou de zaak van de corrupte tolk hebben aangekaart bij de chef van de Nationale recherche, schrijft het weekblad. Ook de Rijksrecherche is op de hoogte gesteld.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam ontkent het bezoek van rechercheurs in Istanbul. Ook de politie laat niets los.