'Gereformeerde jeugd bang voor moslims'

Rob (R@b)

Gereformeerde jongeren in Nederland staan over het  algemeen zeer wantrouwend tegenover moslims. Dat bleek dit weekend tijdens een bijeenkomst van zevenhonderd jonge gereformeerden in de Barneveldse Veluwehal. Tijdens de bijeenkomst werd gedebatteerd met de islam-kritische arabist Hans Jansen, Ayhan Tonca, CDA’er en voormalig voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid en SGP-leidsman Bas van der Vlies.

Veruit de meeste deelnemers vinden de islam geen vreedzame religie. Veel gereformeerde jongeren zijn bang voor ''al die moslims'' die hen ''zullen vermoorden als ze aan de macht komen'', zo klonk het veelvuldig.

Tonca reageerde door te zeggen dat hij hier al veertig jaar woont en veel moslims kent die willen dat hun kinderen opgroeien in harmonie. ''Wij, als gelovigen, moeten openstaan, ervan uitgaan dat we geloven in één God die erbarmen toont. Als moslims aan de macht zouden komen, zouden we heus niet allemaal ons masker afdoen en ieders hoofd er afhakken'', aldus Tonca. Hij pleitte ervoor om elkaar beter te leren kennen. Van alle aanwezigen zeiden slechts een dertigtal moslims in de kennisenkring te hebben.

De woorden van Tonca maken weinig indruk op een verpleegkundige, die  zegt dat haar moslimcollega bloedserieus verkondigde haar te vermoorden als moslims de heerschappij hebben.

Arabist Jansen riep de jongeren op om waakzaam te blijven: ''Het is van het grootste belang dat we wakker blijven, niet naar het gezeur luisteren dat de islam een vreedzame godsdienst is. Dat is niet waar.”

SGP-leider Van der Vlies is het eens met de stelling dat moskeeën ''hier de grond uitschieten'', terwijl ze ''indruisen tegen onze cultuur''. Van der Vlies: ''Toen ik zei dat de film van Wilders prikkelend is en aanzet tot discussie, viel het hele land over me heen. Ik heb nog gelijk gekregen ook. Je wilt niet weten hoeveel mensen in Den Haag, politiek correct als ze zijn, alleen maar kijken naar de gematigde 750.000 moslims.”