Olie-installatie van Shell in Nigeria bezet

Redactie
Jonge militanten hebben vrijdag een olie-installatie van een joint venture van Koninklijke/Shell in het zuiden van Nigeria bezet. Volgens een woordvoerster van Shell is de productie van het zogenoemde flow station van vijfduizend vaten per dag stilgelegd.

James Jephtah, voorzitter van de vredes- en verzoeningscommissie in de deelstaat Bayelsa, zei dat de jongeren boos zijn over de oliewinningsactiviteiten in het straatarme gebied. Volgens Shell heeft de joint venture voor zo'n vier miljoen euro aan ontwikkelingsprojecten in het gebied gestoken. Een commissie die toezicht houdt op de projecten probeert het geschil met de jongeren op te lossen.

Het zuiden van Nigeria profiteert nauwelijks van de enorme opbrengsten van de olie die in het gebied gewonnen wordt. Werkloze jonge mannen bezetten regelmatig olieinstallaties om geld los te krijgen van de oliemaatschappijen. Die zeggen dat de Nigeriaanse overheid verantwoordelijk is voor het welzijn van haar burgers. Nigeriaanse corruptiebestrijders schatten dat sinds de jaren zestig bijna 400 miljard dollar aan overheidsgeld is zoekgeraakt.