Moeders in Irak gesneuvelde Britten verliezen zaak

Redactie
De moeders van twee minderjarige, in Irak gesneuvelde Britse soldaten die een onderzoek willen naar de wettigheid van de oorlog in Irak hebben woensdag ook bij de hoogste rechtbank van Groot-Brittannië nul op het rekest gekregen. De ouders meenden dat het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op leven beschermt, een onderzoek zou rechtvaardigen.

De vrouwen, Rose Gentle en Beverley Clarke, wilden dat met name zou worden onderzocht of het besluit dat toenmalig premier Tony Blair in 2003 nam om troepen naar Irak te sturen in overeenstemming was met de wet.

Eerder wezen het hooggerechtshof en het hof van beroep het verzoek van de moeders al af. Woensdag deed ook het hoogste rechtscollege, de Law Lords, dat. "Tony Blair heeft onze jongens op basis van een leugen naar Irak gestuurd", zei Gentle voor het begin van de zitting. "Hij gaf (de Amerikaanse president George, red.) Bush meteen zijn zin. Ze hebben er verder niet over nagedacht", zei Gentle. Haar zoon Gordon Gentle kwam in juni 2004 om het leven bij een bermbomexplosie. De andere soldaat, David Clarke, kwam in maart om het leven door eigen vuur.

Premier Gordon Brown heeft wel gezegd dat de rol van Groot-Brittannië in Irak zal worden onderzocht als de Britse troepen uit dat land zijn teruggetrokken.