Een derde van alle fietsen gestolen

Michel (OA)

Bijna één derde van alle fietsen die in Nederland rondrijden is ooit gestolen. Onderzoeksbureau Regioplan heeft becijferd dat het in totaal om 5,4 miljoen fietsen gaat. Veruit de meesten daarvan zien hun eerste eigenaar nooit meer terug.

Ger Homburg, directeur van Regioplan, baseert zijn cijfers onder andere op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de aangiften die jaarlijks worden gedaan. Per jaar worden er ongeveer 750.000 tweewielers gestolen en een groot deel daarvan komt nooit meer boven water. Dit wordt enerzijds veroorzaakt doordat weinig mensen aangifte doen als hun fiets is gestolen. Anderzijds kunnen framenummers niet aan de politie worden gegeven, waardoor het voor hen vrijwel onmogelijk wordt om een fiets te traceren.

Het plan van de overheid en rijwielbrance is een landelijke databank opzetten, waar alle fietsen en registratienummer in opgeslagen zijn. Op die manier moet het voor de politie een stuk eenvoudiger worden om gestolen tweewielers terug te vinden. Het streven is nu om over 2 jaar het aantal fietsen dat gestolen wordt te verminderen met 100.000 Vijfentwinitg procent van alle fietsen staat momenteel geregistreerd. Homburg is enthousiast over het plan, maar "De databank en de chips zijn oplossingen voor de lange termijn, je moet niet denken dat hiermee het probleem snel is opgelost", zegt hij.