Clinton: Bush moet opening Spelen mijden

Redactie
Presidentskandidate Hillary Rodham Clinton roept de Amerikaanse president George Bush op niet naar de opening van de Olympische Spelen in Beijing te gaan. Het gewelddadige optreden van de Chinese autoriteiten in Tibet en de innige band tussen China en de regering van Sudan moeten voor Bush reden zijn weg te blijven van de ceremonie, zei Clinton maandag. Haar rivaal in de strijd om de presidentsnominatie van de Democratische Partij, Barack Obama, zei onlangs in dubio te staan over de Spelen.

Bush heeft gezegd dat hij de Spelen wil bijwonen omdat het om de sport gaat, niet over de politiek. Woordvoerder Tony Fratto van het Witte Huis liet maandag weten dat dit standpunt niet veranderd is, net zo min als de zorg van de regering over de staat van de mensenrechten in China.

In San Francisco in Californië beklommen drie actievoerders maandag de Golden Gate brug om een Tibetaanse vlag en twee spandoeken op te hangen. San Francisco is woensdag de volgende stad die door de olympische vlam op weg van Griekenland naar China wordt aangedaan. In Londen en Parijs ging de estafette zondag en maandag gepaard met protesten.