Wilders komt terug in peiling

Redactie
Na alle ophef rond de anti-Koran film van Geert Wilders lijkt Nederland weer terug te keren naar de orde van de dag. In de Politieke Barometer van Synovate/Interview NSS in opdracht van het tv-programma Nova staat de PVV van Wilders weer 'gewoon' op veertien zetels.

Vorige week, direct na de vertoning van de film waar de wereld weken op had moeten wachten, stond de PVV op tien zetels. Nu het debat met het kabinet is gevoerd en uit een enquête blijkt dat de angst voor de gevolgen geluwd is, is de PVV met veertien zetels weer op hetzelfde niveau als enkele weken gelden. In de Tweede Kamer heeft de PVV overigens negen zetels.

De Barometer van deze week ging gepaard met een enquête over de angst voor de gevolgen van de film en over het Kamerdebat, waarin Wilders minister Ernst Hirsch Ballin beschuldigde van leugens. Van alle Nederlanders zegt 17 procent Wilders te geloven, maar 43 procent gelooft Hirsch Ballin. Van de aanhang van de PVV gelooft zelfs 62 procent dat Wilders de waarheid spreekt. Bij de andere partijen geloven veel meer mensen Hirsch Ballin.

Rita Verdonk, die donderdag haar programma presenteerde, komt in de peiling uit op veertien zetels, terwijl haar 'Trots op Nederland' vorige week goed was voor dertien zetels.

De ChristenUnie, die in de Tweede kamer zes zetels heeft, viel deze week in de Barometer twee zetels terug naar zeven zetels. Bij de andere regeringspartijen waren er geen verschuivingen. De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie komt daarmee in de peiling uit op 72 zetels.