'Kabinet gaat snijden in kinderopvang'

Redactie
Het kabinet weigert extra geld uit te trekken voor kinderopvang. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) wil de oplossing zoeken door te snijden in de kinderopvang zelf. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag op basis van welingelichte bronnen in Den Haag.

Onlangs bleek dat staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) vorig jaar 470 miljoen euro meer aan kinderopvang heeft uitgegeven dan was gepland. Dat komt doordat het aantal kinderen dat naar een kinderopvang ging vorig jaar met 35 procent steeg. De jaren daarvoor groeide dit aantal met gemiddeld tien procent. Dijksma laat onderzoeken wat de oorzaak van de groei is.

Dijksma is nog in overleg met Bos over de manier waarop het gat kan worden gedicht, zo gaf ze twee weken geleden aan tijdens een debat. Vooral oppositiepartijen SP, VVD, GroenLinks en D66 drongen er op aan dat ouders niet opdraaien voor de gestegen kosten. Dijksma liet weten alle opties open te houden en sloot niet uit dat ouders meer gaan betalen voor kinderopvang.

De oplossing ligt voor Bos niet in het fourneren van meer geld, schrijft Trouw. Hij zou willen vasthouden aan de regels voor het begrotingsbeleid. Die schrijven voor dat tegenvallers op dezelfde begroting moeten worden opgevangen. Dat zou onvermijdelijk het snijden in de kinderopvangregeling tot gevolg hebben.

Haagse bronnen wijzen er volgens Trouw op dat de hogere uitgaven voor kinderopvang niet leiden tot meer arbeidsparticipatie van vrouwen. Het extra geld zou vooral zijn gegaan naar ouders, die vroeger zorgden voor informele vormen van kinderopvang zoals het laten oppassen door grootouders.

Voor de manier waarop ontwikkelt Bos momenteel voorstellen, schrijft het ochtendblad. Eind april wil hij die voorleggen aan het kabinet om ze vervolgens in de begroting voor 2009 op te nemen.