De Pers lijdt per dag 60 mille verlies

Michel (OA)

Gratis dagblad De Pers lijdt per dag een verlies van 60.000 euro. De uitgever van de krant, Cornelis van den Berg heeft dit gezegd in een interview met een Belgische krant. Zijn verwachting is dat de krant dit jaar en volgend jaar nog verliesgevend is en vanaf 2010 uit de rode cijfers komt.

Van den Berg ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zijn reactie op het verlies van twintig miljoen euro in het eerste jaar van het dagblad is "so what". Hij heeft vanaf het begin open kaart gespeeld met de eigenaar van De Pers, miljardair Marcel Boekhoorn. "Het eerste jaar verlies je 20 miljoen, het tweede jaar 10 miljoen en het derde jaar 5 miljoen. In het vierde jaar heb je misschien twee miljoen winst", aldus de uitgever.

Van den Berg vervolgt: "Een gezonde krant verkoop je voor tien of twaalf keer de winst. Maak je na vier of vijf jaar drie miljoen euro winst, dan kun je die titel voor twaalf keer dat bedrag verkopen". De eigenaar van de krant vindt het volgens Van den Berg niet erg dat hij in een paar jaar tijd 35 miljoen euro verliest. De man is immers miljardair, dus hij hoeft er niet rijk van te worden. "Hij vindt het simpelweg de moeite waard om 35 miljoen uit te geven als daarmee een journalistiek integer en mooi produkt wordt neergezet", aldus de zelfverzekerde uitgever.

Volgens Van den Berg heeft een gedrukte krant veel meer toekomst dan een online versie. Dat is ook de reden waarom er veel geld wordt utgegeven aan het dagblad en vrij weinig aan de site van de krant. Hij is van mening dat de meeste mensen er niet op zitten te wachten dat zij op elk moment van de dag de nieuwste berichten kunnen lezen. "Ze willen 's morgens een papieren krant waarin goede journalisten hen vertellen wat ze willen weten. Vervolgens ga je naar je werk en 's avonds wil je bij je kinderen zijn."