Onbegrip over weghalen cartoons op ROC Nijmegen

Rob (R@b)

De Afghaanse vluchteling Qadar Shafiq, die de expositie 'Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript' zou openen in het ROC Nijmegen, begrijpt er niks van dat de schoolleiding de expositie heeft afgeblazen na felle protesten van leerlingen. ''De directie laat zich intimideren door leerlingen die het recht in eigen hand nemen. Gekker moet het niet worden'', zegt hij vandaag in de Gelderlander.

De schoolleiding blies de expositie af toen een kleine groep allochtone leerlingen  bezwaar maakte tegen enkele posters van de expositie. Ze zouden onder meer bedreigingen hebben geuit en probeerden de posters te vernielen. Volgens een getuige richtte de woede zich vooral op de cartoon 'vuile moslima' van cartoonist  Peter de Wit, die vaker zogenoemde 'Burka Babes' tekent. Een medewerker van de school die anoniem wil blijven, zegt dat de jongens de tekst waarschijnlijk niet eens gelezen hebben. ''Volgens mij vonden ze het vooral stoer dat er veel meisjes rond hen hingen. Belachelijk dat de schoolleiding is gezwicht en de boel gelijk liet opruimen. Het ging hier toch juist om het uitlokken van een discussie?"

Namens het ROC zegt woordvoerder John Spierings dat er alleen een felle woordenwisseling is geweest tussen circa vijftien leerlingen van allochtone afkomst en de vormgevers van de tentoonstelling. "Die leerlingen hebben die cartoons volledig verkeerd opgevat, ze hebben ze niet goed begrepen.'' Geruchten over ernstige bedreigingen wuift hij weg. Ook zegt hij dat de school niet gezwicht is voor dreigementen, en dat de expositie in een andere vorm terugkeert. Eerst zal men een gesprek aangaan met de boze leerlingen.

Scholier Hassan Öner, niet aanwezig bij de 'rel', noemt de timing slecht: ''Die jongens dachten natuurlijk: eerst die Wildersfilm, nu dit. Beetje dom van de school om die posters zomaar op te hangen''.

Peter de Wit, Burka Babes
De cartoons kun je hier bekijken.